Bölüm hakkında

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ HAKKINDA

Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 1991 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 1995 yılında vermiştir. Bölüm Endüstri ve Yöneylem Ana Bilim Dallarında farklı alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyeleri ile hizmet vermektedir. Ayrıca, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’ne bağlı olarak Endüstri Mühendisliği Yüksek Lisans Programı 2004 yılında açılmıştır. Yüksek lisans öğrencileri ve akademisyenler çeşitli konular üzerinde yaptıkları ileri araştırmalar ile bilime katkıda bulunmaktadırlar. Bölüm öğretim üyeleri bilimsel çalışma ve faaliyetlerinin yanı sıra çeşitli üretim ve hizmet sektörlerinde danışmanlık hizmetleri ve uygulama projeleri gerçekleştirerek üniversite-sanayi işbirliğine önemli katkılarda bulunmaktadır. 2009 Güz Döneminden itibaren ikinci öğretim programı faaliyete geçmiştir. Endüstri Mühendisliği Bölümü eğitim-öğretim planı bilimsel ve teknolojik esaslara dayalı olarak hazırlanmıştır ve gelişmeler göz önüne alınarak güncellenmektedir. Lisans öğrencileri üretim süreçleri inceleme ve endüstri mühendisliği yöntemlerinin uygulanması konulu olmak üzere toplam 2 dönem (24+24 gün) yaz stajı yapmaktadırlar. Öğrenciler yaptıkları stajlar ve derslerde verilen uygulama projeleri ile teorik bilgilerini üretim ve hizmet sektöründe uygulama fırsatı bulabilmekte ve deneyim kazanmaktadırlar. VİZYON Ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda önde gelen üniversiteler, endüstri mühendisliği bölümleri ve sanayi kuruluşları tarafından verdiği eğitimin kalitesi, yaptığı bilimsel araştırmaları ve gerçekleştirdiği üniversite-sanayi işbirliği projeleri ile tanınmak, fark yaratmak ve öncü olmaktır. 

SAHİP OLUNAN İMKANLAR Bölüm bilgisayar laboratuarında, öğrencilerimizin ders, proje ve uygulama çalışmaları için kullandığı Optimizasyon, Benzetim, Kurumsal Kaynak Planlama, Sistem Analizi vb. konulara ait lisanslı yazılımların ve internet imkânının olduğu gelişmiş bilgisayarlar mevcuttur. Bölümde ayrıca, Ergonomi, İş Etüdü ve Verimlilik Ölçümü çalışmalarında faydalanılan cihazların yer aldığı Ergonomi ve İş Etüdü laboratuvarı ve öğrencilere modern üretim tekniklerinin öğretilmesinde faydalanılan Üretim Sistemleri laboratuvarı bulunmaktadır. Bölüm kütüphanesinde ise öğrencilere çalışmalarında kaynak sağlayan temel kitaplar, tez çalışmaları ve süreli yayınlar mevcuttur.

AVANTAJLAR Bölüm akademisyenlerinin farklı araştırma konuları üzerinde uzmanlaşmış olması, öğrencilere bitirme ödevi, proje ve lisansüstü tez çalışmaları için farklı seçenekler sunmaktadır. Endüstri Mühendisliği sistemler ile ilgilendiği için pek çok mühendislik ve işletme dalı ile disiplinlerarası çalışma yapmak mümkündür. Bilimsel ve teknolojik esaslara uygun hazirlanmış müfredat programınına ek olarak öğrencilere sunulan ingilizce hazırlık eğitimi ve bir kısım derslerin ingilizce işlenmesi mezunlarımızın yurt içi ve yurt dışında saygın kurum ve kuruluşlarda çalışma imkânı bulabilmesini sağlamaktadır. Ayrıca, Kayseri’de büyük bir organize sanayinin mevcut olması öğrencilerimizin ve mezunlarımızın en büyük avantajlarındandır.

İŞBİRLİĞİ YAPILAN KURUMLAR Üniversiteler, Yöneylem Araştırması Derneği-YAD, Diğer ülkelerin Yöneylem Araştırması Dernekleri, Sanayi ve Ticaret Odaları, TÜBİTAK, Çeşitli Sanayi ve Hizmet Kuruluşları, KOSGEB, Yerel Yönetimler ETKİNLİKLER Bölümümüz her yıl Endüstri Mühendisliği bahar oturumları toplantısı düzenlemektedir. 18. Türkiye Endüstri Mühendisliği Öğrencileri Buluşması (TEMÖB, Eylül-2004) bölümümüz tarafından organize edilmiştir. 13. Ulusal Ergonomi Kongresi ise Aralık-2007’de bölümümüzde düzenlenmiştir. Ayrıca bölümümüz öğrencileri tarafından kurulan Endüstri ve Bilim Kulübü bilimsel ve sosyal faaliyetler organize etmekte, seminerler düzenlemekte ve Vizyon adında bilim, kültür ve aktüalite dergisi yayınlamaktadır. Kulübümüz EMT 2008 Vaka analizi yarışması finali ev sahipliğini de yapmıştır