Staj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Staj Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Staj başvurusu için başvurmak istediğim firmalar "Zorunlu Staj Belgesi" istiyorlar. Belgeye ulaşmam için ne yapmam gerekiyor? Zorunlu staj belgesine erişmek için lütfen tıklayınız.

2. Staj için yurtta kalacağım, yurt benden belge istiyor ne yapmalıyım? Zorunlu staj belgesi dışında belge verilememektedir.  Erişim için lütfen tıklayınız.

3. Yaz için staj yeri ayarladım, Staj başvurusu için sadece OBİSİS’ ten çıkan belge, iş yeri staj bilgi formu ve transkript belgeleri mi lazım yoksa başka belgelerde gerekiyor mu okula iletmek için ve ayrıca bu belgeleri önce okula mı yoksa staj yapacağımız kuruma mı imzalatmamız gerekiyor? Öğrenci OBİSİS’ten başvuru yaptıktan sonra ekranda çıkan OBİSİS başvuru dilekçesinin çıktısını alıp imzalar. İş yeri staj bilgi formunu (İSBF) doldurarak ve firma ile ilgili yerleri firmaya doldurtarak firmaya imzalatır. İki yıl içerisinde İş Sağlığı ve Güvenliği I veya II (İSG-I veya İSG-II) dersini almış olduğuna dair transkriptini temin eder. Bu evrakları web sayfası staj sekmesinde bulunan evrak yükleme linkine yükler. İlgili evraklar Staj Komisyonunca değerlendirilerek staj başvurusu onaylanır veya reddedilir. Normal dönem staj hakkında bilgi edinmek isteyen öğrenciler, bölümümüz web sitesinden staj ile alakalı her türlü bilgi ve evraka ulaşabilirler.

4. Staj yerimi ayarladım fakat ne zaman yapacağım tam olarak belli değil şimdilik OBİSİS başvurusunda tarih kısmını rastgele yazmam sıkıntı oluşturur mu? Firma ile staj tarihlerinizi ayarlamanız gerekmektedir. Eğer rastgele bir tarih girerseniz geri değiştirmeniz mümkün değildir. İlgili staj başvurunuz iptal edildikten sonra yeni başvuru yapabilirsiniz. OBİSİS üzerinden başvurularda staj yapılacak tam tarih yazılmalıdır. Çünkü sigorta prim işlemleri bu tarihlere göre yapılacaktır. Eğer OBİSİS’ teki tarih ile staj yaptığınız tarih uyuşmuyorsa, işletmede staj yaptığınız sürede sigortalı olunmadığı anlamına gelir. İş kazası gibi durumlarda sigortasız personel çalıştırma riskinden dolayı bu durumu işletme de kabul etmez.

5. Endüstri Mühendisliği web sayfamızda yayınlanan zorunlu staj formunu staj yapacağımız ilgili şirkete vermek zorunda mıyız? Zorunlu staj formu; sigortanın üniversite tarafından yapıldığını gösteren bir evraktır. Staj yapacak bütün öğrencilerin tedarik etme zorunluluğu yoktur. Bazı işletmeler, bu evrakı talep ederken bazı işletmeler de talep etmezler. Bölüm tarafından istenen staj için gerekli bir evrak değildir. Zorunlu staj formu işletmede kalacaktır.

6. OBİSİS’ te bulunan staj sekmesini de dolduracak mıyız? Staj başvurusu OBİSİS staj sekmesinden yapılmalıdır. İlgili yerler eksiksiz ve hatasız doldurulmalıdır. OBİSİS başvuru süreci için Soru 2’ ye bakılabilir.

7. Stajımıza akademik takvimde belirtilen son bütünleme tarihinden sonra mı başlamak zorundayız yoksa finallerimiz biter bitmez başlayabilir miyiz? Her dönemin kendine ait akademik takvimdeki staj başlangıç tarihi dikkate alınacaktır. Stajlar sınavlarla çakışmamalıdır. Akademik takvimde bazen bütünleme tarihleri ile çakışacak şekilde staj dönemi belirlenir. Ancak bu durumda staj sınavla çakışacak şekilde yapılabilir.

8. Şu an bir şirket ile görüşüp staj yeri ayarlayıp, formu doldurup gönderebiliyor muyuz? Staj başvurusu, öğrencinin belirlediği staj başlangıç tarihinin en erken 20 en geç 5 iş günü öncesinden yapılarak staj danışmanlarına teslim edilmelidir.

9. İlk stajımız üretim stajı mı olmalı ve ilk stajın belirli şartları var mıdır? Öncelikle bölümümüzde üretim ve hizmet stajı şeklinde bir ayrım yoktur. Sadece birinci ve ikinci staj şeklinde ayrım vardır. Birinci staj yapılamadan ikinci staj yapılamaz. Fakat ikinci stajın yapılabilmesi için birinci stajın açıklaması veya birinci stajdan başarılı olunması zorunluluğu yoktur. İlgili staj konuları bölüm sitemizdeki bilgilerden rahatlıkla erişilebilir.

10. En erken ne zaman staj yapabiliriz? Birinci staj en erken dördüncü yarıyıl sonrası yaz döneminde, ikinci staj en erken altıncı yarıyıl sonrası yaz döneminde yapılabilmektedir. Staj takvimi her eğitim-öğretim döneminde akademik takvimde belirtilmektedir.

11. Dönem içinde staj yapabilir miyiz? Sadece 2. Öğretim öğrencileri saat 5’ten önce dersleri yoksa dönem içinde staj yapabilirler.

12. Ulusal staj programından kabul aldım. Ancak stajlarım bitmişti okul sigortamı yapar mı? USP kapsamında sigortalar zorunlu stajınız bitse bile yapılır.

13. Stajım reddedildi, ne yapmalıyım? Yeni bir firma bulup, başvuru sürecine baştan başlamalı ve tekrar staj yapmalısınız.

14. Stajım 12 gün kabul edildi, ne yapmalıyım? Eğer 12 gün ret gelen staj 1. Staj ise 1. Staj içeriğinde bulunan sorulara staj yönetmeliğinde belirtildiği şekilde cevap vermelisiniz. Eğer reddedilen staj 2. Staj ise 1 proje yapmanız ve defteri hazırlamanız yeterlidir.

15. Aynı kurumda iki stajımı da yapabilir miyim? Hayır yapılamaz. Ancak aynı firma bünyesinde farklı üretim usulleri içeren tesislerde olmak koşulu ile yapılabilir. ( Örn: 1. Staj Vestel TV üretimi, 2. Staj Vestel Buzdolabı Üretimi gibi…)

16. 1. Staj okunmadan 2. Stajı yapabilir miyim? Evet yapılabilir. Sadece 1. Staj yapılmadan 2. Staj yapılamaz. Öğrenci 1. Stajın bitiminde isterse hemen 2. Stajını farklı bir firmada yapabilir. 1. Stajdan kalması durumunda 2. Staj geçerliliğini yitirmez.

17. İsteğe bağlı staj nasıl yapılır? Staj işletmesinden alacağınız evrakla birlikte OBİSİS'ten başvuru yapmanız gerekmektedir. Aldığınız evrağı komisyon üyelerine teslim etmediğiniz takdirde sigortanız yapılmaz.